Interview met Jacco en Bart

gesprek

In dit interview geven Jacco en Bart je een openhartig kijkje in A.i. Automatisering

Waar kennen jullie elkaar van?

Jacco: We kennen elkaar van Rotel Auto’s, het autobedrijf van mijn oom en mijn vader waar Bart toen is komen werken.

Bart: Ja, ik heb jou voor het eerst gezien daar toen je met een scanner onder je arm binnenkwam.

Jacco: Ik ben vanaf 2000 in het bedrijf van mijn opa gestapt en ik denk dat jij rond die tijd bij Rotel ging werken waar wij toen computers ed. leverden. Na enige tijd hebben we een stapavond geregeld.

Bart: Ja, volgens mij is onze eerste stapavond met jouw broer Nick geweest. Hij was mijn collega bij Rotel en jij bent daar toen ook aangehaakt.

 

Hoe zijn jullie ertoe gekomen A.i. Automatisering als onderneming te gaan leiden?

Bart: We waren sinds 2005 al collega’s bij een werving en selectiebureau. We hebben daar tegen elkaar gezegd: “Als we het niet meer leuk vinden dan gaan we samen ondernemen.” In 2008 zijn we daarmee gestart en vervolgens is A.i. op ons pad gekomen. Dat is via Jacco gegaan omdat het van zijn opa was en dus is het wel leuk als hij dit vertelt.

Jacco: Ik had tot 2004 bij mijn opa gewerkt en daarna hebben Bart en ik 4 jaar bij dat werving en selectie bureau gewerkt. Begin 2008 zijn we een eigen onderneming gestart en net daarvoor was mijn opa overleden. Mijn familie heeft ons gevraagd het bedrijf van opa verkoop klaar te maken want oma zat nu met een bedrijf wat ze zelf niet kon voortzetten.

opa

We gingen direct een dag of twee per week voor A.i. aan de gang. Dit was ook de fase dat we de ontwikkeling van Assu® gestart zijn. Na één jaar keken we elkaar aan van weet je wat? Zullen wij het bedrijf kopen? We hadden er al een jaar aan gewerkt om het verkoop klaar te maken en dan weet je alle ins en outs van een bedrijf.

We gingen op pad met het Assu®Pro pakket en hadden al snel veel nieuwe klanten. Toen zeiden we: “Zullen we het dan toch zelf kopen?”. Één april 2010 hebben we het officieel gekocht! (En dat is geen grap).

Wij kwamen er al snel achter dat onze neuzen dezelfde kant op stonden. We hoefden elkaar bij wijze van spreken maar even aan te kijken om te weten of we links of recht wilden gaan. Samen weten waar je met je bedrijf naar toe wilt en wat voor bedrijf je wilt zijn.
Jacco vierkant
Jacco van Tellingen
Directeur

Waarin lijken jullie op elkaar en waarin vullen jullie elkaar juist aan?

Bart: We zijn allebei het liefst bij klanten en commercieel bezig.

Jacco: Salestijgers kun je wel zeggen. Allebei vinden we sales en relatiebeheer het leukste om te doen.

Bart: Ja, commercie is wel de rode draad in beide CV’s. Als ik voor mezelf spreek is dat waar mijn hart ook het snelst voor klopt.

Jacco: Toen we begonnen met onze V.O.F. heeft onze boekhouder gezegd: “Weet wel dat 70 á 80% van de compagnons in het eerste jaar met ruzie uit elkaar gaat.” Wij kwamen er al snel achter dat onze neuzen dezelfde kant op stonden. We hoefden elkaar bij wijze van spreken maar even aan te kijken om te weten of we links of recht wilden gaan. Dat werkte dus heel prettig, los van ook nog de commerciële successen. 

Samen weten waar je met je bedrijf naar toe wilt en wat voor bedrijf je wilt zijn. Er is nooit een overtogen woord gevallen over hoe we dat willen bereiken dus dan heb je een goed fundament hè.

jacco en Bart voor Ai

Bart: Wat je veel ziet bij collega’s is dat er één technisch is en de ander commercieel. Dit zie je vaker bij compagnonschappen. Eigenlijk ook wel een logische keuze want je vult elkaar dan echt aan. 

Ik krijg regelmatig de vraag: “Jij bent commercieel dus je compagnon zal wel technisch zijn?” Als ze dan horen hoe het bij ons zit vinden ze dat wel apart. Maar volgens mij is dit juist de reden dat we nog steeds samen fijn ondernemen want we kijken hetzelfde naar veel zaken. 

We vullen elkaar dus niet erg aan, haha. Ik denk wel dat ik wat harder ben op commercieel vlak en dat Jacco gestructureerder is dan ik.

Jacco: Ja, een stukje administratie is altijd wel wat ik opgepakt heb. Hele goede sales mensen hebben vaak minder interesse in de administratie en daar had Bart volgens mij nog wat meer last van dan ik. Hij is wat meer commercieel. Hoewel ik niet persé veel energie haal uit administratie, ik weet wel dat je meer grip hebt op je bedrijf als je het structureel doet. 

Je kunt aan de voorkant wel veel binnenhalen maar als je je inkoop en administratie niet op orde hebt dan kun je heel moeilijk meten.

Bart: Ja, als je geen factuur maakt verdien je helemaal niets!

Jacco: Wat HR betreft, dat heeft Bart op zich genomen dus daarin heeft hij de kar getrokken totdat Edwin kwam. We zijn beiden geen managers en willen het liefst bij de klant zitten, verkopen of op een andere manier commerciële gesprekken voeren en dan is het fijn dat we dit kunnen overlaten aan Edwin die op zijn manier structuur aanbrengt binnen het bedrijf. 

We hebben altijd goed kunnen zeggen waar we naartoe wilden en ik denk dat we dit met Edwin ook heel goed hebben neergezet. Je moet iemand inzetten op zijn talent en als je zelf dat manager-talent niet hebt dan moet je daar iemand anders op inzetten.

Wat vinden jullie belangrijk als kernwaarde voor ons mooie bedrijf?

Bart: Plezier, dat staat voor mij met stip bovenaan!

Jacco: Ja, onze kernwaarden, daar hebben we destijds heel bewust bij stilgestaan. Vanuit onze oud werkgever kwam dat stukje plezier ook naar voren en dat hebben we daar toen ook beiden gevonden. We waren commercieel succesvol. We vonden elkaar als collega’s op dezelfde afdeling en van daaruit is onze vriendschap verder uitgebouwd. Dat is het fundament uiteindelijk geweest.

Onze belangrijkste kernwaarde: Plezier

Wij zijn geen types die plannen maken aan een tafel met papieren en flipovers. Bij ons werkt dat niet. Wij moeten gewoon op pad en of dat nu ergens eten is of iets anders. Daar komen bij ons de beste ideeën vandaan.
Bart Luijten vierkant
Bart Luijten
Directeur

Heb je nog een leuke anekdote voor ons?

Jacco: Weet je nog… Bart? Waar hebben wij besloten om AI te kopen?

Bart: Ja, dat is wel een leuk ‘wist je datje’ zeg maar. Daar komen ook onze ‘directiedagen’ vandaan. Wij zijn geen types die plannen maken aan een tafel met papieren en flipovers. Bij ons werkt dat niet. Wij moeten gewoon op pad en of dat nu ergens eten is of iets anders. Daar komen bij ons de beste ideeën vandaan. Eén van die ideeën was het kopen van A.i. Dat was in Maastricht om 3:00 uur ’s nachts in één of andere tent waar we beland waren. Toen hebben we elkaar daar de hand geschud en zeiden: ”We gaan het gewoon doen, we gaan A.i. kopen”!

Zo komt ook het idee om de samenwerking op te zoeken met volmachten en serviceproviders voort uit een etentje. Wij zagen deze partijen toen als een bedreiging. We hebben dat omgedraaid door met ze te gaan samenwerken door ons CRM pakket aan hun systemen te koppelen.

Jacco: Ja kijk, in een ontspannen sfeer kun je je creativiteit op een andere manier loslaten dan in een kantoor omgeving.

Waar gaan we naartoe met A.i. Automatisering?

Bart: We willen graag nog verder groeien en onze software bij nog meer advieskantoren introduceren.

Jacco: We kijken ook uit naar Assu®Web want dat is de toekomst van ons bedrijf en hier willen we stappen maken om goed te concurreren met de huidige grootste partij op de markt.

We zijn met name ook erg trots op onze collega’s en wat voor mooie club we in zijn totaliteit vormen.

Bart: Het is mooi om te zien waar we naartoe gegroeid zijn. Als ik mezelf zou vragen, “Zou dit een bedrijf zijn waar ikzelf zou willen werken?”, dan kan ik daar volmondig ‘ja’ op antwoorden. We hebben een mooie club mensen bij elkaar met een gaaf product en mooie klanten waar we voor mogen werken.

We zijn succesvol en we hebben ook eens veel plezier met z’n allen. Ons team bestaat uit een mooi divers gezelschap. Als je alle cv’s naast elkaar legt en je vraagt een heel ervaren HR-persoon, maak hier eens een team van. Dan zou dat op papier misschien niet lukken maar het lukt ons dus wel en dat is wel iets waar ik trots op ben.

toekomst Ai

demo aanvragen assurantiesoftware

Demo aanvragen?​

Laat via het contactformulier je gegevens achter en binnen 1 dag nemen wij contact met je op.

Take the first step ...